Castelul si istoria Jidvei

CASTELUL JIDVEI

Regele Matei Corvin a donat cetatea lui Stefan Cel Mare aceasta ramanand in stapanirea domnitorilor moldoveni pana in anul 1556 cand a fost demolata din ordinul principelui Sigismund Zapolya.Actualul castel nobiliar a fost construit in perioada 1570-1580, in partea de nord-est a localitatii, si a fost refacut radical de contele Stefan Bethlen, intre 1615-1624, dupa modelul castelului Chambord din Franta.

O noua refacere, in stil baroc, are loc intre 1769-1773, cand este amenajat si parcul, ansamblul fiind inconjurat cu un zid prevazut cu o monumentala poarta de acces.

ISTORIA

600-  I.HR  Primele mentiuni istorice– Herodot mentioneaza ca agatarstii stabiliti pe vaile Tarnavelor erau renumiti viticultori

1200- Winland, Tara Vinului– Primele clone de vita nobila, de origine germana, au fost aduse in zona de colonistii sasi. In hartile epocii tinutul este mentionat ca Weinland- Tara vinului.

1400- Este ridicat castelul de la Cetatea de Balta

1881- Atacul filoxerei– Atacul devastator al filoxerei distruge soiurile autohtone prezente in zona: Grasa, Iordana, Lampara, Feteasca alba, Furmint, struguri noi, Vanata de Bagaci. Sunt introduse in cultura soiuri de vita nobila straine: Traminer roz, Sauvignon, Muscat Ottonel, Muscat Alexandria, Oporto, Chasselas, Chardonnay.

1949- Infiintarea Intreprinderii Agricole de Stat  Jidvei.

1950- Este lansata gama Jidvei Popular. O gama cu vinuri prietenoase, care prin sinceritatea si lipsa lor de ostentatie s-au impus ca un reper in lumea bautorilor de vinuri albe.

1958- Vinurile de la Jidvei primesc primele aprecieri la nivel international. Traminer si Feteasca Regala de Jidvei primesc medalii de aur la concursul international de la Ljubliana

1999- Privatizarea fostului IAS Jidvei si infiintarea actualului S.C. Jidvei SRL

2000- Este lansata gama Jidvei Clasic. Sint vinuri seci sau demi-seci, foarte indragite de consumatori, care, pentru eleganta lor sobra, caracterul lor direct, si  calitatea indiscutabila,  le-au  poreclit Jidvei „Eticheta Neagra”.

2002- Este lansata gama Jidvei Castel. Colectia de vinuri din rezervele speciale ale Jidveiului ne dezvaluie o savuroasa comoara, o lucrare de pret pe care Timpul a desavirsit-o tacut, misterios, in pivnitele vechiului castel medieval de la Cetatea De Balta: Castel Jidvei.

2003- Este lansata gama Jidvei Tezaur. Gama Tezaur Jidvei aducea ceva nou pe piata vinurilor romanesti: cupajele Feteasca Regala cu Sauvignon Blanc si Feteasca Regala cu Muscat Ottonel, amestecuri savuros armonizate din soiuri ce au facut renumele podgoriei.

2007- Este lansata gama Jidvei Grigorescu. O gama de vinuri demi-seci obtinute din soiuri aromate, o colectie de vinuri cu caractere incantatoare, nobile, remarcabile prin subtila lor bogatie de arome.

2010- Este lansata gama Jidvei Nec Plus Ultra. Pana aici, dincolo nu se mai poate!, expresia latina Nec Plus Ultra ii avertiza pe navigatorii ce intrau in Stramtoarea Gibraltar ca au ajuns la sfarsitul lumii cunoscute; astazi ea se foloseste pentru a marca realizarile de exceptie, performantele care nu pot fi depasite.

3 păreri la “Castelul si istoria Jidvei

 1. Aici este vorba de istorie, cum si cand au aparut sortimentele de vinuri. O sa scriu si despre Jidvei peste ceva timp, acum am inceput cu astea.

 2. Fain.
  incepi sa aduci cate ceva nou…
  Dar faci ce faci si scri despre gamele de vinuri, premii castigate, realizari…etc.
  Esti la jurnalism sau la marketing?

  E bine ca scri despre astea pentru ca fac parte din Jidvei. Dar crede-ma ca ar fi multe persoane mai interesate de istoria comunei, de exemplu, decat de vinuri.
  Despre vin cam stie toata lumea….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s