Arta vinului

SCOALA DE VITA

Pepiniera viticola se numeste  „scoala de vite”, scopul acesteia este sa produca material saditor de calitate, cu valoare biologica ridicata si adaptat conditiilor ecoclimatice ale podgoriei. Pentru obtinerea materialului saditor, cu valoare biologica ridicata, liber de boli si daunatori, se foloseste altoirea, metoda ce consta in unirea a doi parteneri: altoiul si portaltoiul. Primul reprezinta partea nobila, cea care produce rodul, strugurii si portaltoiul reprezinta suportul biologic, cel care are menirea de a acorda rezistenta fata de conditiile de sol, asigurand cresterea si vigoarea plantei  precum si  rezistenta contra daunatorilor existenti in sol, in special contra filoxerei. Folosind tehnologie de ultima ora, Scoala de Vite a Jidveiului a reusit sa aiba un randament de peste 70% in obtinerea de vite altoite bune pentru plantare.

RECOLTATUL

Stabilirea momentului optim de recoltare se stabileste in functie de soi, de gradul de maturare a boabelor, astfel incat cantitatea de zaharuri acumulate de acestea  sa ne permita sa obtinem vinurile pe care le dorim. Astfel,  putem sa vorbim de vinuri obtinute din struguri culesi la maturare deplina, culesi tarziu sau culesi la innobilarea boabelor. Alegerea culesului, manual sau mecanizat, depinde de gradul de sanatate a recoltei si de calitatea pe care vrem sa o conferim vinului.

Imediat dupa recoltare, in maximum 2 ore, strugurii trebuie sa ajunga in crama pentru dezciorchinare, un contact indelungat  al boabelor cu rahisul sau cu frunzele vitei de vie  poate afecta calitatea mustului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s