Arta vinului (III)

MATURAREA

Maturarea se face , exclusiv,  in butoaie de lemn, de obicei de stejar, pastrate la temperaturi de 9-12 °C. Viteza procesului de maturare este invers proportionala cu capacitatea butoiului, de aceea vinurile rosii, care necesita o maturare mai indelungata, sunt pastrate in butoaie mici, de 220 de litri, numite baricuri. In functie de soiul vinului si dimensiunea butoaielor perioada de maturare variaza intre 3 luni si 2 ani.

IMBUTELIEREA

Pentru o cat mai buna pastrare a calitatilor organoleptice si a caracterului de soi, vinurile se imbuteliaza la rece. In functie de perioada de pastrare in sticla pana la consum se folosesc diferite tipuri de dopuri, cele mai bune fiind cele din pluta naturala  care au termenul de garantie practic nelimitat.

VINOTECA

Unele vinuri sunt mai bune cand sunt tinere, iar altele sunt mai bune atunci cand anii isi lasa amprenta asupra lor. Vinurile obtinute  din soiuri nobile, din anii cu recolta foarte buna, merita sa fie puse la invechit. Ele se imbuteliaza si se pun la invechit, se verifica integritatea dopurilor si etanseitatea sticlelor. Obligatoriu sticlele puse la invechit se tin culcate, in asa fel incat dopul sa ramana umed. Locul de pastrare trebuie sa asigure o atmosfera aerisita, usor umeda, sa fie la adapost de lumina, ferit de trepidatii si sa pastreze o temperatura constanta de 10-12 °C tot timpul anului.

La Jidvei, aceasta adevarata comoara, cu vinuri unice ce isi sporesc valoarea an de an, este pastrata cu grija in pivnitele vechiului castel de la Cetatea de Balta, un loc cum nu se poate mai potrivit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s