Obicei de Paste

Paştele este considerat a fi cea mai importantă sărbatoare a creştinătăţii, o sărbatoare a bucuriei şi a Învierii lui Hristos. Românii şi saşii sărbătoreau acest eveniment în mod asemănător. După o perioadă de şase săptămâni de post, vine şi sărbătoarea Paştelui, care se marchează prin slujba de Înviere, ce presupune şi înconjurarea bisericii de trei ori, având lumânări în mână. Duminica, naşii trimiteau finilor lor ouă roşii şi cozonac, iar copiii aşteptau iepuraşul de paşte, construind cuiburi din iarbă.
În sec. al XIX-lea, în duminica Paştelui, avea loc în Jidvei un bal cu program cultural, cu piese de teatru, muzică de cor şi cântece populare, cântate de grupul de muzicanţi ai satului.
Un vechi obicei, care s-a mai păstrat în multe zone ale Transilvaniei, este cel al ,,stropitului”. Băieţii mergeau dimineaţa în grupuri mici la prietenele lor acasă ca să le stropească, de obicei cu un parfum de calitate, şi îi întrebau pe părinţi: ,,…putem să vă stropim trandafirul?”, după care primeau ouă roşii şi cozonac.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s