Expozitia Etnografica Jidvei

 

EXPOZIŢIA  ETNOGRAFICĂ

 Identitatea unei localităţi este dată de primărie, şcoală, biserică şi căminul cultural. În cazul comunei Jidvei mai avem şi un muzeu, sau mai bine zis o expoziţie etnografică. Aceasta a fost inaugurată de Sf. Nicolae în 2006, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi a numeroase personalităţi, oameni politici şi localnici.

Nu puţine au fost eforturile făcute pentru realizarea acestei expoziţii, începând cu repararea clădirii, până la colecţionarea obiectelor din fiecare sat al comunei şi aranjarea acestora pe câteva grupe tematice.

În acest sens, expoziţia etnografică a fost apreciată de specialiştii de la Muzeul Naţional din Alba Iulia, ca fiind cea mai reprezentativă de pe Valea  Târnavei Mici şi a primit punctajul maxim, punctaj care a contribuit la clasamentul final al concursului ,,Cultură pentru Cultură” din 13 mai 2006 de la Blaj, unde Jidveiul a obţinut locul II.

Deşi este asimitată unui aşezământ cultural, expoziţia etnografică nu dispune de fonduri, în vederea achiziţionării de obiecte cu valoare de patrimoniu, orice acţiune trebuind a se sprijini pe donaţii. Mulţumim şi în acest context celor care au făcut gestul de a dona aceste obiecte, ce deţin pe lângă valoarea lor intrinsecă, şi o încărcătură emoţională şi spirituală în acelaşi timp.

Vizitând expoziţia, ne punem fireasca întrebare: cine sunt cei care au purtat aceste haine, cine a confecţionat aceste mobile sau unelte. Astfel ne înţelegem mai bine trecutul şi se reconstituie o imagine cuprinzătoare a ceea ce a fost arta veche populară. Cu cât ne îndreptăm gândul mai departe în trecut, cu atât în faţa ochilor noştri apare un mod de viaţă deosebit de cel actual. Important este să salvăm din tradiţia şi obiceiurile noastre populare atât cât se mai poate, şi să transferăm generaţiilor viitoare aceste valori, fără de care riscăm a ne pierde identitatea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s