Interviu cu Marioara Murărescu

Conceput ca o celebrare a folclorului autentic în preajma celui mai important moment din calendarul viticol – culesul strugurilor, Festivalul naţional de folclor “Strugurele de Aur” se află în acest an la cea de a Xl-a ediţie şi se va desfăşura în perioada 8-11 septembrie la Alba Iulia şi Jidvei.
Recent la Alba lulia s-a desfăşurat etapa de preselecţie a interpreţilor de folclor care vor participa la concurs. Preşedintele juriului de preselecţie a fost, ca de fiecare dată, doamna Marioara Murărescu – una dintre cele mai îndrăgite şi respectate personalităţi ale Televiziunii Române.  

-Cum aţi defini această manifestare culturală ce are loc an de an la Alba Iulia şi Jidvei?
– Festivalul concurs “Strugurele de Aur” şi-a câştigat un loc aparte în peisajul folcloric românesc şi prin faptul că există această continuitate ce asigură nu numai popularitate festivalului, nu numai popularitatea celor care câştigă premii aici, ci în primul rând, asigură promovarea folclorului adevărat, aşa cum ne străduim noi să existe. Să ne amintim că este singurul festival concurs cu susţinere privată şi asta asigură acestei manifestări încă un loc aparte în lumea cântecului.
De asemenea, noi spunem că cine iubeşte cântecul este un om bun şi este mare lucru ca în această zonă binecuvântată de Dumnezeu, Valea Târnavei Mici, o zonă pe care noi românii o păstrăm în inimă s-au găsit oameni care să gândească şi să susţină un mare adevăr pentru a promova tradiţiile. Pentru a ne declara cu tot sufletul români, trebuie să ne creştem copiii în respect pentru tradiţie şi în respect pentru folclor, trebuie să arătăm lumii că sunt talentaţi, că sunt frumoşi şi, poate să punem în balans aceste calităţi cu durerile pe care alţii le arată atât de mult pe toate canalele
– Să ne întoarcem la etapa de preselecţie. S-au înscris 71 de concurenţi din 27 de judeţe ale ţării, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina. Câţi concurenţi solişti vocali şi instrumentişti au promovat această etapă de preselecţie? Comparativ cu ediţiile precedente se simte un progres în rândul tinerei generaţii, şi aici mă refer la calităţile interpretative şi la respectul faţă de folclorul autentic?
– Este foarte lăudabilă atitudinea pe care o au aceşti tineri faţă de folclor şi interesul pe care îl trezeşte această manifestare în toate zonele ţării. Aşa cum aţi precizat s-au înscris 71 de concurenţi, iar dintre aceştia 42 au trecut etapa de preselecţie şi vor participa în concurs la cea de a Xl-a ediţie a Festivalului naţional de folclor “Strugurele de aur”. Să amintim că orchestra Jidvei România, condusă de profesorul Stelian Stoica, va acompania toţi concurenţii.
– A devenit “Strugurele de aur” un reper în calendarul emisiunilor “Tezaur folcloric” la Televiziunea Română?
– De câţiva ani buni, “Tezaur Folcloric” şi echipa noastră colaborează cu organizatorii acestei manifestări cu care, de fapt, formăm o wchiă. Totdeauna laureaţii concursului, ca şi marii interpreţi invitaţi în recital, au fost prezenţi în “Tezaurul Folcloric”, lumea îi cunoaşte şi îi admiră; chiar şi cei care nu au fost la Alba Iulia sau Jidvei au simţit fiorul acestui festival şi atmosfera extraordinară care există aici, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia şi în Piaţa Centrală din Jidvei.
– La final, o invitaţie pentru iubitorii de folclor.
– Vedeţi, aşa cum spuneam, atât organizatorii – aceşti oameni deosebiţi, mari iubitori de folclor, cât şi echipa “Tezaurului Folcloric” au format o adevărată echipă; şi această echipă – cei din Jidvei, din Alba şi cei din Bucureşti de la Televiziunea Naţională îi invită pe iubitorii muzicii populare să participe la o adevărată sărbătoare, un adevărat regal al cântecului popular românesc, aşa cum este festivalul “Strugurele de aur”. Îi aşteptăm cu drag şi sperăm să vină în număr cât mai mare pentru a-şi umple sufletele de frumuseţea folclorului nostru autentic.

Sursa: Ziarul Unirea

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s