Vinland-ul Transilvaniei

Judeţul Alba grupează podgorii care produc vin de o calitate înaltă şi care ascund poveşti fabuloase.

Unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de Evul Mediu se referă la epopeea descoperirii Americii de către vikingi. Aceştia, când au debarcat pe noul continent, l-ar fi numit Vinland, datorită marilor suprafeţe pe care exista viţă-de-vie. Dacă Vinlandul de peste Ocean a rămas cantonat în zona mitului, în inima Transilvaniei există un Vinland adevărat.

Este vorba de vechile podgorii de pe Valea Mureşului şi din Podişul Târnavelor, care au redevenit performante cu ajutorul unor manageri privaţi. Dincolo de vinul de foarte bună calitate pe care îl produc, aceste podgorii au şi o serie de poveşti fabuloase, care le-ar putea transforma în veritabile obiective turistice. Şi asta cu atât mai mult cu cât în această regiune s-a născut soiul Fetească Regală, cel mai nobil dintre toate soiurile albe originare din România.

Cea mai mare fermă viticolă din Europa nu se află nicidecum la Bordeaux ori pe valea însorită a Ronului, ci în zona Târnavelor.

Este vorba de podgoria de la Jidvei, care grupează peste 2.500 de hectare cultivate cu viţă de vie de soi nobil. Valoarea investiţiilor care au transformat fostul IAS Jidvei într-o unitate etalon pentru industria viticolă europeană se ridică la peste 100 de milioane de euro.

Instalaţiile de vinificare ultramoderne de la cea mai mare fermă viticolă din Europa permit îmbutelierea a 9.000 de sticle pe oră. Proprietarii fermei viticole de la Jidvei, familia Necşulescu, mizează pe soiurile albe. Însă oenologul Ioan Buia, directorul fermei viticole din Jidvei, spune că, datorită schimbărilor climatice, va încerca să cultive şi soiuri roşii şi să scoată, astfel, vin roşu de Jidvei, în ediţie limitată. De asemenea, este posibil ca producţia noilor parcele plantate cu soiuri roşii să fie folosită pentru producerea „şampaniei”. Însă, chiar în aceste zile, la Jidvei este gata primul vin de gheaţă din România. Este vorba de o licoare deosebită, care are tradiţie mai mult în ţările germanice, în Valea Rinului, iar de câteva zeci de ani şi în sudul Canadei, în regiunea Marilor Lacuri. Vinul de gheaţă este foarte scump şi foarte dulce. Un litru din această licoare costă în mod obişnuit 100 de euro. „Vinul este folosit în multe zone ale lumii pentru liturghie, tocmai pentru că este un vin de o calitate deosebită, potrivit pentru a fi oferit ca ofrandă”, spune Ioan Buia. Vinul de gheaţă nu va putea fi obţinut în fiecare an, pentru că el necesită o serie de condiţii climatice speciale. În acest an, el va fi preparat din struguri din soiul Traminer. Aceştia au fost lăsaţi pe viţă până la începutul lunii decembrie. În acest timp, strugurii, protejaţi cu ajutorul unor plase speciale, au îngheţat şi s-au dezgheţat de zeci de ori, astfel că au ajuns ca nişte stafide înainte de a fi recoltaţi şi apoi vinificaţi.

Ferma viticolă de la Jidvei a ajuns cea mai mare din Europa ca urmare a unui program de investiţii care s-a întins pe o durată mai mare de un deceniu. În anul 1999, când a fost privatizată, ea grupa 750 de hectare. Acum, în 2012, ferma înseamnă 2.200 de hectare plantate şi 300 care sunt pregătite pentru plantare în acest an. Ferma de la Jidvei mai înseamnă o fabrică şpaleţi, adică de stâlpi folosiţi în podgorii, o „şcoală de viţă”, dar şi 100 de hectare de livadă, o fermă zootehnică şi o brutărie. „Fiecare din cei 2.000 de angajaţi ai noştri primeşte în fiecare zi câte o pâine, din partea noastră. Este important ca oamenii să aibă ce să pună pe masă. De asemenea, acordăm burse tinerilor merituoşi”, spune Liviu Necşulescu. Însă, dincolo de toate acestea, familia Necşulescu a cumpărat şi castelul din vechiul domeniu al voievozilor Moldovei, Cetatea de Baltă. În decursul ultimelor secole, acesta a aparţinut unei familii nobiliare germano-maghiare, familia Haller. Familia Necşulescu a plătit pentru acest castel de două ori. O dată, statului român, care a vândut ceea ce nu îi aparţinea, adică vechiul castel, confiscat de autorităţile comuniste. Apoi, a plătit familiei Haller, cu care a răms în relaţii bune. De altfel, conţii Haller îi vizitează adesea pe cei care le-au cumpărat castelul. În pivniţele edificiului medieval au fost amenajate săli de mese, unde este înviată atmosfera petrecerilor nobiliare şi care reprezintă cel mai bun loc pentru degustat vinul de Jidvei. Iar castelul a fost restaurat în mare parte, cu obiecte de epocă, ce redau parfumul unei epoci apuse.

Sursa: România Libera

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s