Expoziţia Entografică

Indentitatea unei localităţi este dată de primărie, şcoală, biserică şi de căminul cultural. În cazul comunei Jidvei avem şi un muzeu sau mai bine zis, o expoziţie etnografică.

Aceasta a fost inaugurată în anul 2006 în prezenţa a numeroase personalităţi, oameni politici şi localnici. Nu puţine au fost eforturile făcute pentru realizarea acestei expoziţii, începand cu repararea cladirii până la colecţionarea obiectelor din fiecare sat al comunei şi aranjarea acestora pe câteva grupe tematice.

În acest sens, expoziţia etnografică a fost apreciată de specialiştii de la Muzeul Naţional din Alba Iulia ca fiind cea mai reprezentativă de pe Valea Târnavei Mici şi a primit punctajul maxim, punctaj ce a contribuit la clasamentul final al concursului „Cultură pentru Cultură” din 13 mai 2007 de la Blaj, unde Jidveiul a obţinut locul 2.

Vizitând expoziţia, ne punem fireasca întrebare: Cine sunt cei care au purtat aceste haine? Cine sunt cei care au confecţionat această mobila sau aceste unelte? Astfel ne întelegem mai bine trecutul şi se reconstituie o imagine cuprinzătoare a ceea ce a fost arta veche populară. Important este să salvăm tradiţia şi obiceiurile noaste populare atât cât se mai poate şi să transferăm generaţiilor viitoare aceste valori.

Încă nu putem spune că s-a realizat totul, important este că s-a stabilit locaţia şi s-au strâns peste 100 de obiecte a căror vechime este de 50-100 de ani. Acum apare un nou aspect şi anume acela a salvării acestui patrimoniu excepţional, pe care spre norocul nostru îl avem deja. Ca obiectiv permanent avem şi colectarea de noi obiecte din satele comunei, precum şi protejarea şi punerea lor în valoare, integrarea lor în circuitul turistic şi cultural alături de monumentele istorice pe care le are comuna Jidvei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s