Şcoala Jidvei (part. 3)

Grup Şcolar Industrial este o scoală de mărime medie. Cursurile se desfăşoară într-o clădire construită în anul 1875, cu parter şi etaj, având 15 săli de clasă, sală profesorală, direcţiune, secretariat, contabilitate, bibliotecă şi CDI. Clădirea are ca anexe: magazie, pivniţă şi grup social.

În anul 1565 este menţionat în scris primul profesor din Jidvei: Demetrius Mundelius, un tânăr de 26 de ani, fiind atunci în al treilea an de servciu ca profesor. În anul 1722, şcoala  a devenit obligatorie pentru baieţii şi fetele saşilor. În timpurile vechi, cursurile se ţineau într-o curte a casei de la nr. 7 din Jidvei, şcoala funcţionând acolo până în anul 1770.

Prima clădire cu destinaţia de şcoală din Jidvei a fost construită în anul 1775 şi apoi extinsă între anii 1808-1810. S-au mai adus îmbunătăţiri în timpul domniei reginei Tereza şi a grofului Samuel Brukenthal. Pe lângă aceste îmbunătăţiri au fost şi câteva măsuri negative, cum ar fi mărirea taxei pentru gimnaziu. Atunci numai copiii din familiile instărite puteau studia. Fiii de ţărani în şcolile înalte erau o raritate. În anul 1781 problema şcolară a ajuns în mâinile Bisericii Evanghelice astfel găsindu-şi o rezolvare. Şcoala se află în centrul comunităţii, lânga biserica din inima Jidveiului.

Pe aceeaşi temă:

Şcoala Jidvei (part. 1)

Şcoala Jidvei (part. 2)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s