Jidvei, sanctuar al vinului

Jidveiul s-a evidenţiat în decursul anilor prin înfiinţarea de plantaţii într-o manieră modernă, prin construirea combinatelor de vinificaţie, condiţionare, stabilizare şi îmbuteliere, dar mai ales prin vinurile albe seci şi demiseci cunoscute în ţară şi străinătate.

La înfiinţarea Gospodăriei Agricole de Stat din 1949 aceasta era săracă, avea vii provenite de la diferiţi gospodari. Soiurile erau răzleţite, plantate la distanţe mici între rânduri şi din acest motiv erau lucrate doar manual.

Treptat, Gospodăria a executat noi plantaţii cu material săditor selecţionat şi a început înzestrarea cu maşini agricole şi tractoare adaptate lucrărilor viticole. Au apărut cadre specializate, competente în exploatarea noilor plantaţii pentru obţinerea de producţii de calitate superioară. Patrimoniul s-a dezvoltat mai ales începand cu anul 1963, cu noi plantaţii. Pentru o vinificaţie şi depozitare corespunzătoare a fost construit în anul 1968 Complexul de Vinificaţie de la Bălcaciu, având o capacitate de 120 de vagoane de vin. Acesta a înlocuit numeroasele pivniţe mici din Jidvei şi Balcaciu care nu permiteau aplicarea unei tehnologii superioare de păstrare a vinurilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s