Şcoala Jidvei (part. 4)

Construcţia şcolii a fost realizată de comunitate sub îndrumarea părintelui Samuel Waedt. Clădirea era mică şi avea două camere destinate predării. Cu faţa la stradă aveau clasa baieţii şi în spate, către vale, fetele. În general, în şcoală se punea mai mare accent pe formarea băieţilor decât a fetelor. În ambele clase, în vacanţa de vară era ţinută grădiniţa.

În acea vreme copiii erau învăţaţi de preot sau pastor, principalele materii fiind germana, scrisul, cititul, socotitul şi religia. Din anul 1867 limba maghiară devine obligatorie în scoli, iar în anii următori preoţii au fost înlocuiţi de învăţători. În anul 1877 şcoala devine şcoala populară de 3 clase, în care predau de obicei 3 profesori. În anul 1875 s-a înfiinţat şcoala primara evanghelică din Jidvei la care predă învăţătorul Andrias Fabritius.

În 1922 elevii români învăţau în şcoala germană şi în 1929 s-a înfiinţat şcoala de stat pentru români în care erau incluşi şi copiii germani. În anul 1948 a luat naştere Şcoala Română de 7 ani, cu secţie română şi secţie germană, fiind introdusă pe lângă celelalte discipline şi limba rusă şi concomitent, interzisă predarea religiei. 1961 este anul înfiinţării Liceului Teoretic.

Pe aceeaşi temă:

Şcoala Jidvei (part. 1)

Şcoala Jidvei (part. 2)

Şcoala Jidvei (part. 3)

Reclame

3 păreri la “Şcoala Jidvei (part. 4)

  1. Din nou aceesi informatie gresita pe care nu este nimeni in stare sa o corecteze….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s