Obiceiuri săseşti (part. 2)

Sărbătoarea primăverii

Această sarbătoarea avea loc într-o duminică, la sfârşitul lunii aprilie când fetele împodobeau biserica cu flori, simbol al primăverii. De 1 mai, muzicanţii satului aflaţi pe un deal, cântau un cântec ce anunţa venirea primăverii: „Der Mai ist gekommen”.

Sărbătoarea armindenilor

Această sărbătoare săsească necesita multe pregătiri: realizarea unor buchete cu flori, împodobirea bisericii şi pregatirea mesei. Cu ocazia acestei sărbători, fetelor nemăritate li se aduceau armindeni, o specie de copaci subţiri care se aşezau în faţa porţii. Aceşti copaci mai păstrau doar coroana şi erau împodobiţi cu un buchet mic de flori pe care trebuiau să-l poarte în partea stângă de la costum atunci cand mergeau la biserică.

Advent

Această sărbătoarea marchează începutul unui nou an bisericesc şi începe cu patru săptămâni înainte de Crăciun. Tinerii ce urmau să se confirme făceau coroniţe din brad pentru familia preotului şi pentru biserică şi le împodobeau cu patru lumânări, ce reprezentau cele patru săptămâni rămase până la Craciun.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s