Strugurele de Aur 2013

ALBA IULIA – JIDVEI,  12 – 15 SEPTEMBRIE 2013

Ne aflăm la a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, ce îşi aşteaptă pretendenţii la cucerirea trofeului.

Iniţiat în anul 2001 de către conducerea SC JIDVEI SRL, având ca obiectiv special conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi artistic al zonei, acest festival naţional s-a dovedit a fi, prin evoluţia de-a lungul anilor, un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona celor două Târnave: calitatea de excepţie a vinurilor şi bunul gust artistic păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri. Festivalul a devenit o sărbătoare a cântecului adevărat în care sunt prezente tradiţii şi talente din toate zonele româneşti. La Alba Iulia, în inima ţării, se întâlnesc în fiecare an generaţii de interpreţi – celebrităţi în recital, tineri în concurs şi, nu întâmplător, prin repertorii, marii solişti care cu ani în urmă au slujit cântecul românesc.

Interpretarea cântecului popular, astăzi, nu mai este un act ritual, o integrare firească în nişte forme venite din vechime şi nici măcar o manifestare spontană ci o modalitate de satisfacere a unor dorinţe artistice.

Artistul preia piese din repertoriul general folcloric potrivit gustului său actual iar vechile zone folclorice care s-au conturat pe încetul, într-o perioadă de timp încep să-şi piardă individualitatea, caracterele lor particulare, ceea ce duce treptat la uniformizarea atlasului nostru folcloric.

De vreme ce în mediile folclorice asistăm la preluarea unor creaţii care sunt difuzate programatic, la scară naţională, prin intermediul unor mijloace moderne şi prestigioase, înseamnă că stă în puterea noastră însăşi formarea gustului artistic al celor mulţi în cadrul folclorului.

Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” reprezintă o invitaţie de-a ne apropia cu speranţă şi demnitate de cultura şi civilizaţia tradiţională materială şi spirituală ce se regăseşte în mod special aici, pe Târnava Mică, la Jidvei, într-o rezonanţă deplină dintre gesturile onorate întreprinse cu smerenie şi mândrie de Liviu şi Claudiu Necşulescu, ctitori moderni ai unei comunităţi tradiţionale prospere.

Reluarea continuă şi definitivă a unei tradiţii fără de care spiritualitatea acestei comunităţi ar fi cu mult mai săracă, subliniază un concept pe cât de simplu pe atât de eficient: scoate satul în lume, aducând lumea în sat.

Reunirea la această ediţie a Festivalului Naţional „Strugurele de Aur” a tot ce este mai semnificativ în domeniu, ca personalităţi din România, va constitui, poate mai mult decât până acum, un corolar cultural emblematic pentru organizator, o traducere completă a semnificaţiilor sintagmei: patrimoniu cultural naţional.

Ţinând seama de prestigiul câştigat în ediţiile precedente ale Festivalului Concurs Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, organizatorii îşi propun ridicarea nivelului de mediatizare şi apreciere a valorii concurenţilor, prin cooptarea în juriu şi organizare a unora dintre cele mai importante personalităţi din domeniul etnomuzicologic şi al culturii tradiţionale româneşti.

NU UITAŢI SĂ NE DAŢI UN LIKE: https://www.facebook.com/JidveiBlog

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s