Despre Jidvei


Istoric

Atestată documentar pentru prima dată în anul 1309 cu numele de Sido (din 1854 Jidvei), localitatea a oferit arheologilor un bogat câmp de cercetare, descoperindu-se aici urme ale existenţei vieţii omeneşti din neolitic, din epoca bronzului târziu. Vechimea localităţii Jidvei se pierde în negura veacurilor, iar săpăturile arheologice au scos la iveala chiar în centrul comunei, o vatră de foc din neolitic şi un mormânt de incinerare din acea perioadă.

Numele localităţii dea lungul timpului:

1309– Sido, 1319– Sythwe, 1323– Sydo, 1324– Sytue, 1343– Sitve, Zytuia, Zytue, 1364– Sytwe, 1413– Sythwe, 1424– Sythwa, 1438– Sithwe, 1441– Sythew, 1450– Situe, 1589– Sittwe, 1773– Zsidvei, 1760-1762– Zsidve, 1850– Sidvei, 1854– Jidvei

Zona este cunoscută mai mult ca un important centru viticol cu vechi tradiţii, vinurile cu marca „Jidvei”.

Comuna Jidvei se află în judeţul Alba. Are în componenţă in 4 sate, Bălcaciu, Feisa, Căpâlna de Jos şi Veseuş. Populaţia totală era în 2007 de 5272 de locuitori. Suprafaţa totală a comunei este de 105, 13 km². Primăria Jidvei este condusă de primarul Trif Alin.

Localizare pe hartă

Descărcaţi un material despre Jidvei realizat de Trif Denisa JIDVEI1

 

Reclame

6 păreri la “Despre Jidvei

  1. TE ROG SA NU MAI FOLOSESTI SIGLA JIDVEIULUI ATASATA LA COMENTARIILE TALE…..(..ai grija la drepturile de autor )

  2. Am pus poze cu tot satul, nu doar cu partea de jos. Si o sa punem in continuare. Crezi ca mie imi convine cand vad ca orice se face in Jidvei se face doar in acea parte? Te astept cu orice sugestie sau critica.
    Sa ai un an de milioane!

  3. Felicitari celor care au pus filmulete si poze cu Jidvei-ul pana acuma, sper totusi sa apara mai multe filmulete si poze si cu partea de sus a satului, adica de la primarie in sus, chiar daca nu arata la fel de bine ca partea de jos a satului mi se pare corect si echitabil sa se faca o prezentare a intregului sat nu doar o parte a satului care ne place cum arata si restul sa nu fie facut cunoscut.

  4. la primaria din com .jidvei totul se face pe baza de prieteni ,neamuri ,consilieri ,sa va fie rusine dom,,,,,primar cu numele ,,ca treaba o face altcineva,oricine numai dv.nu rusine mare sa va fie …..un cetatean patit din balcaciu ,,,,rusine rusine rusine,,,,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s